Mindeord for en ildsjæl - Einar Mortensen

 


Einar Ellegaard Mortensen, Ballen er død - 67 år.


Mangeårig formand for Samsø Festival og Samsø Vindenergi samt daglig leder af Vandforsyningernes Fælleskontor på Samsø, Einar Ellegaard Mortensen, er sovet stille ind på sygehuset i Tranebjerg efter kort tids sygdom. Samsø har hermed mistet en ægte samsing og ukuelig ildsjæl, der efterlader et stort indtryk og aftryk på og udenfor øen. Dette er en hyldest til et menneske som ikke ønskede at lade sig hylde.


Einar voksede op i Onsbjerg som førstefødte af fire og barn af vognmand og pedel Knud Ove Mortensen og Valborg Mortensen. De helt unge år gik med at køre mælk med Frank Bissø, aviser for Aarhus Stiftstidende og spille fodbold i OGU. At Einar fik tilkaldenavnet ”Sports Einar” har familien grint en del af senere. Aftenerne og nætterne blev blandt andet brugt på at være arrangere Diskotek 68 på Onsbjerg Hotel hvor Einar var pladevender og koncert medarrangør hvor bla. Peter Belli optrådte. Måske var det her at Einar fik interesse for musikevents, som han senere skulle bruge rigtig meget tid på.


Efter endt skolegang på Onsbjerg Skole kaldte Realskolen i Tranebjerg, hvorefter Einar gik i lære som smed hos Østergaard i Pillemark. Efter endt værnepligt hos Telegrafisterne i Næstved, tog han arbejde hos Entreprenør Kremmer Jensen, hvor han bla. kørte sneplov og grusede om vinteren. Her nåede han at fejre 28 års jubilæum, før han i 1999 skiftede førerhuset ud med stillingen som daglig leder af det dengang nyoprettede Samsø Vandforsynings Fælleskontor i Tranebjerg.


Einar mødte sin kærlighed i krostuen på Ballen Badehotel i 1977, hvor Janne fra Fyn var i køkkenet hos indehaver Stenteberg - som Jannes far havde sejlet med på Sydpolen. Janne og Einar nåede at være gift i 40 år og hjemmet på Ballenvej har igennem tiderne dannet rammen om utallige sammenkomster og fester. Huset var altid åbent for venner og familien - og ikke mindst venner af sønnerne Thomas og Claus. Mens Janne stod for husholdningen, sørgede Einar for at drivhuset leverede tomater og agurker og for at der både blev installeret solceller og solvarme på taget. Der skulle ske noget hele tiden.


Et foreningsliv fyldt med vand, vind, varme og musik


Einar har igennem hele sit voksne liv engageret sig i foreningslivet, og hvad dette kan gøre for lokalsamfundet. I midtfirserne som medinitiativtager til, og formand for Samsø Vindenergi, der stod for konstruktionen af Samsø Møllen; en lille mølle som næsten primært blev bygget af samske håndværkere og opført på en mark ved Tanderup. Etableringen af fjernvarmen i Brundby og Ballen, samt driften af vandværket i Ballen var Einar også engageret i.


Foruden at være formand for Samsø Vindenergi i mere end 35 år, var Einar også bestyrelsesmæssigt engageret i i årtier i Samsø Havvind, Samsø Energi- og Miljøkontor og senere i Samsø Energiakademi, som den dag i dag er med til at fremvise Samsø som vedvarende energiø rundt omkring i verden.


Einar deltog i Samsø Festival første gang i 1991 som vagt, men som det ofte gik når han engagerede sig, blev han mere og mere involveret og efter få år sad han i bestyrelsen. Dengang blev bestyrelsen kaldt lidt en hønsegård, da den næsten udelukkende bestod af en flok seje kvinder. Bestyrelsen i Samsø Festival skulle han ende med at være formand for i 22 år, men det var ikke mange koncerter Einar selv oplevede ifm. festivalen. Derimod var det en stor skabertrang, selve organiseringen, ansvaret og ikke mindst de mange mennesker i og omkring festivalen der var hans drivkraft.


Utallige weekender, hverdagsaftener og de tre ugers sommerferie er de sidste mange år brugt på planlægningsmøder, store og små byggeprojekter og socialt samvær på festivalkontorerne i Onsbjerg, Tranebjerg og på den lille festivalplads nord for Ballen. Festivalåret blev afsluttet ifm. generalforsamlingen i november, hvor der skulle gøres status og overskuddet fra sommerens festival skulle uddeles til gavn for idræt og kulturlivet på Samsø. Mere end 2,7 mio kroner er blevet uddelt til initiativer til gode for andre samske foreninger i årenes løb.


Udenfor Samsø var han i 2003 med til at starte, og sidde i Bestyrelsen for, brancheforeningen for danske festival FestivalDanmark, som senere er blevet til Dansk Live – Interesseorganisationen for Festivaler & Spillesteder i Danmark. Netværket til andre festival var ligeledes stærkt til det sidste; ikke mindst til kollegaer i Harboøre Musikfestival og ”storebroren” Skanderborg Festival – begge festivaler som blev besøgt hvert år af Einar og Janne.


Utallige hilsner fra den danske festivalfamilie, samsinger og andre i hans netværk viser at Einar var vellidt af mange for hans empati, varme, ordentlighed og hans kompetencer og engagement igennem mange år. Alt sammen noget som lever videre i familien, i de projekter han engagerede sig i, og ikke mindst i uge 29 i forbindelse med Danmarks Hyggeligste Festival.


Æret være Einars minde.


Bisættelsen finder sted i stilhed. En markering vil blive arrangeret på et senere tidspunkt, når tiderne tillader det.


 


Samsøs nye hjemmeside

Mustache next level snackwave fixie yr cray keytar copper mug ethical vinyl tousled fanny pack etsy hella gentrify. Chillwave you probably haven't heard of them tacos, wolf cloud bread cornhole drinking vinegar chartreuse. Pour-over dreamcatcher locavore yuccie live-edge. Vape artisan cold-pressed selvage lumbersexual asym

Her er endnu en fin reklame

Kogi meh pok pok sriracha green juice vice jean shorts heirloom selfies butcher. Kickstarter post-ironic jean shorts tote bag copper mug, authentic pour-over mlkshk bespoke. Viral hashtag church-key swag biodiesel put a bird on it. Butcher celiac whatever, actually four dollar toast chambray gentrify unicorn slow-carb dreamcatcher vinyl stumptown. Twee raw denim organic umami