27. maj 2020, 07.29

En ulv i fåreklæder


En rædsom gæst i græsplænen; det er sådan jeg vil betegne ”dunet høgeurt”

De seneste somre på Samsø har haft længere tørkeperioder. Plænerne har gispet efter regn og jorden på Samsø er sandet; ideelt for nøjsomme planter som høgeurten! – Jeg så den ikke komme. Kimplanten lignede jo næsten den uskyldige lille bellis; men det kan nok være jeg er blevet klogere! De sidste to uger har jeg, med greb, fjernet den ene spandfuld efter den anden og de bliver ved med at poppe op, 22 indtil nu.

Hvis mælkebøtter er et problem, så skal jeg hilse og sige at høgeurten er betydelig værre; pælerod eller forgrenet med en tyndere pæl i midten. Den tykke er 13 mm tyk og 30 cm til bruddet (det mislykkedes t grave den op i hel tilstand). Den uskadte er 8 mm tyk under bladkraven og 35 cm lang. Hvis man klipper toppen af planten danner den en krans af bladskud som næsten ”klæber” sig til jorden og kvæler græsser.

Bladene er fyldige seje, mørkegrønne og behårede med antydning af ”takker” som mælkebøtten. Blomsten; en enkel gul kurv, lidt tragtformet, på en høj stiv stængel. Frøformeringen ligner mælkebøttens; men det er blændværk, for høgeurten er en ”høg”, der slår ned som den fugl, der er opkaldt efter

Venlig hilsen fra en ”ø-kollega”

Tina Steiner Fjeldmark, Havvejen 13.