Foto fra en af mange koncerter i Samsø Museums gård
12. september 2021, 19.57

Til minde om Björn Jadling

mindeord - lagt på af jøm.

 


 


Visesanger og fortolker af digteren Dan Anderssons forfatterskab, Björn Jadling, er afgået ved døden den 4. september 2021..


Björn Jadling, hvis fulde navn var Björn Edvard Kenneth Jadling , blev født i Ludvika den 22. marts 1939.  Björn er kendt af mange samsinger for sine sommerkoncerter i Samsø Museums gård, hvor han sammen med Björn Hedén optrådte i duoen ”Dubbelbjörnen”, som hovedsageligt fortolkede viser af Dan Andersson.


Björns interesse for Dan Anderssons forfatterskab blev vakt, allerede i femårsalderen, da faderen læste Dan Anderssons ”Kolarhistorier” for sin søn.


Björn Jadling var ansat ved politiet til 1996, da han valgte udelukkende at arbejde som professionel musiker, korleder, og kulturformidler i bred forstand.


Björn var et beskedent menneske, der ikke ”gjorde meget væsen af sig”. Dog opnåede han i 2003, sammen med sin hustru Barbro, at modtage Nils Parlingprisen, og i 2009 modtog han Dan Anderssonprisen ”for sit vidende og dybtfølte arbejde med at formidle og udbrede arven efter Dan Andersson i Sverige og i det øvrige Norden fremfor alt på Samsø i Danmark”.


Björn Jadling gav os bl.a. en indføring i Dan Anderssons digtning, et detaljeret kendskab til Bergslagen, et stort og generøst venskab og bånd til hele sin familie.


Nu er spillemanden død, men datter og svigersøn, Annacari og Stefan har taget arven op og fortsætter traditionen med svensk visesang på Samsø.


Jag är spelman, jag skal spela på gravöl och på dans,


I sol och när skyar skymma månens skära glans.


Jag vil aldrig höra råd och jag vil spela som jag vil,


Jag spelar för att glömma att jag själv finnes till. (Dan Andersson)


I sorg og savn vi ærer dit minde:


Lis Nymark


Kaia Bertelsen


John D. Nielsen