9. april i Ballen
9. april 2021, 19.04

9. april 1940

Jens Øster Mortensen


  1. april 1940


 


I dag er det 81 år siden at Hitlers hær gik over den danske grænse og i luften snurrede de tyske flyvemaskiner henover Samsø på vej nordover mod Norge.


Flaget gik sædvanen tro på halv ved officielle bygninger som kommunekontoret, politistationen og hjemmeværnsgården i Onsbjerg.


Men øens borgerforeninger satte også flaget på Halv og markerede den yderst triste dag for Danmark og dermed også på Samsø.


Men allerede 3. april nødlandede et tysk jagerfly ved Hatterevet og siden blev de taget til fange og afhørt på Flinchs Hotel af betjent Porse. Her blev de bevogtet af 20 danske soldater indtil 9. april, hvor Danmark efter to timers kamp overgav sig til Nazityskland.


Efter nogle få dage ankom der 15 ældre tyske soldater til Samsø, hvor de blev indkvarteret på en gård i Tanderup og siden oprettede udsigtspost på Dyret.


 


Hilsen til Hedvig


 


Rent symbolsk sender det er stærkt signal at flage fra Dyret, da det var her at tyskerne holdt udkig – i dag ses flere indgraverede navne fra de tyske soldater og ikke mindst tyskernes lokum, der står som et minde fra dengang.


På Samsø og specielt på Nordøen blev der nedkastet store mængder af våben fra 1943 og her var kodeordet Hedvig, sendt fra BBC i London, når der kom allierede flyvere til øen med våben – våbnene blev ofte smuglet afsted i fiskekasser.


På Samsø var der en del erklærede nazister og ved Folketingsvalget i 1939 blev der afgivet 45 stemmer på det danske nazistparti.


Selvom det hele nu er historie, er datoen 9. april og befrielsesdagen 5. maj to af de mærkedage som fortsat mindes – jøm


 


 


 


 

ForigeNæste